FabLab staat voor ‘fabrication laboratory’. Het is een werkplaats met hi-tech machines zoals lasersnijders, computergestuurde freesmachines, snijplotters en 3D printers, waarmee je aan de hand van digitale ontwerpen dingen kan maken die – tot voor kort – onmogelijk en/of onbetaalbaar waren voor een individu of op kleine schaal.
Historie van het concept
FabLab is een wereldwijd initiatief dat begonnen is vanuit het Massachussets Instition of Technology in Boston. Een FabLab zorgt ervoor dat hoogtechnologische toepassingen beschikbaar wordt voor zoveel mogelijk mensen. Ook werkt een FabLab aan het ontwikkelen, het verbeteren, het toegankelijker maken en het goedkoper maken van deze apparatuur, de software die nodig is om deze apparatuur te bedienen en de software waarmee de ontwerpen gemaakt worden. Een FabLab werkt met Open Design; in plaats van kennis en ervaring af te schermen met patenten wordt er zoveel mogelijk gedeeld.
FabLab Wageningen
In Wageningen is er een lasersnijder en zijn er twee 3D-Printen beschikbaar. Van het FabLab Wageningen kan iedereen gebruik maken van deze apparatuur om dingen (in de breedste zin van het woord) te maken. Als je dit zelf kan kun je FabLablid worden en tegen een geringe vergoeding gebruik maken van alles wat het FabLab te bieden heeft. Heb je onvoldoende ervaring? Tijdens de open inloop is er altijd een FabLabmanager die je alles kan vertellen over hoe je terecht kan met je ontwerp bij het FabLab Wageningen! Het FabLab Wageningen biedt ook regelmatig introductiecursussen.
Doelgroep
Er zijn veel doelgroepen die baat hebben bij een FabLab. Uitvinders/ontwikkelaars die een prototype willen bouwen. Mensen die een apparaat willen bouwen dat niet in de handel verkrijgbaar is. Elektronica-hobbyisten zoals bv. robotbouwers. Creatieve mensen die interactieve kunst maken, die gebruiks- of kunstvoorwerpen willen maken, of bv. mode-accessoires. Modelbouw-hobbyisten die hun eigen ontwerpen willen maken en uitvoeren. Architecten en anderen die maquettes maken. Mensen die een kapot onderdeel willen vervangen dat niet meer in de handel is. Ook voor mensen die vooral interesse hebben in de ontwikkeling van hitech precisie-apparaten is een FabLab een perfecte test- en feedbackomgeving voor hun ontwerpen en innovaties. Last but not least, zijn er ook mensen die bovengemiddelde interesse hebben in nieuwe technologische ontwikkelingen zonder zelf direct iets te willen maken.
Beperkingen
‘Dingen maken’ klinkt leuk, maar wat is er nu precies mogelijk in een ‘FabLab’?
Voorwerpen maken met handgereedschap heeft zijn beperkingen. Computer-gestuurde apparaten werken vele malen preciezer dan je verstekzaag of handgestuurde freestafel. Als je een precisie-apparaat of voorwerp wilde maken moest je dat tot voor kort uitbesteden aan een bedrijf dat beschikking had over deze apparatuur die al heel snel vele tonnen kost; en dat maakte het ook meteen zo duur om een prototype te laten maken dat het voor de meeste individuen, zonder investeerder achter de hand, gewoon niet haalbaar was.
De belangrijkste beperking is de maximale grootte van de objecten die je maakt. Over het algemeen kan je in een FabLab niet je zelfontworpen nieuwe bankstel laten lasersnijden en/of 3D printen. De apparaten in een FabLab werken op een kleinere schaal. Om een idee te geven: de lasersnijder van ons FabLab geen grotere oppervlaktes kunnen snijden dan 90x60cm, en de 3D printer niet groter printen dan 20x20x20cm.
Er kunnen een heleboel materialen bewerkt worden in een FabLab. Met een 3D printer maak je plastic voorwerpen (ABS of Poly-lactile acid). Met de substractieve apparaten bewerk je voornamelijk plaatmaterialen, zoals papier, karton, hout, plastics (bv. acrylglas) en (sommige) metalen.
FabLab Wageningen
Description:
Waardeketenpositie:
Omzet:
Percentage Additive Manufacturing / 3D-Print toepassingen:
Organisatiestructuur: